Šentjur del slovenske turnokolesarske poti

Turno kolesarstvo postaja v svetu in pri nas vse bolj priljubljeno. To smo zaznali skozi naše projekte in aktivnosti tudi na Razvojni agenciji Kozjansko. Tako smo se v našem delovanju pridružili aktivnostim Planinske zveze Slovenije in smo zelo zadovoljni da del te poti danes zajema tudi občino Šentjur z Resevno.

 

Resevna je bila tudi del praktične vožnje, ki so jo naši vodniki prevozili v preteklem letu v okviru usposabljanja, ki ga je za nas izvedla Planinska zveza, sekcija za turno kolesarjenje, in se na ta način podrobneje seznanila z našim območjem in priložnostmi ki jih ponuja za zadovoljitev potreb turnega kolesarja in ga prepoznala kot atraktivnega za turno kolesarjenje. V pripravi poti je bilo izredno pomembno in nujno tesno sodelovanje z lokalnimi planinskimi društvi, lokalnimi skupnostmi, društvi, prostovoljci, ter ostalimi organizacijami na področju turizma.

 

Osnovni princip je, da trasa Slovenske turnokolesarske poti tehnično ni posebej zahtevna, kajti želja je pritegniti širok krog turnih kolesarjev. Pot vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. V priporočeni smeri je za dobro pripravljene kolesarje vozna skoraj v celoti. Osnovni trasi bodo na Planinski zvezi postopoma dodajali kratke zahtevnejše različice in trudili se bomo, da jih bo nekaj tudi v šentjurski občini, za kar nam bodo v pomoč digitalizirane poti, ki smo jih izvedli v okviru preteklega projekta RIDE&BIKE na Razvojni agenciji Kozjansko. Veliko priložnost vidimo tudi v povezavi z železnico, s čimer želimo spodbuditi obiskovalce, da se do izhodišč večdnevnih etap pripeljejo in tudi vrnejo z vlakom. Kolesarji bodo na poti skozi šentjursko občino spoznali pestrost naše kozjanske pokrajine in številne pomembne atrakcije: naravovarstvene, kulturne, doživljajske. Kontrolna točka v naši občini je na Resevni. Pot nudi priložnost tudi številnim manjšim turističnim ponudnikom na našem območju.

 

V teh dneh sta na poti tudi izkušena kolesarja Pia in Andrej (https://www.facebook.com/skolesomnaturo/posts/262341310813842) in z veseljem smo jim pokazali tudi naš kolesarski TIC in naše zbirke, utrujene noge pa sta sprostila tudi v Kneippovem parku v domu starejših občanov. Da naš kolesarski TIC lahko z zemljevidi, informacijami in napotki, usmeritvami nudi ustrezno pomoč turnemu kolesarju na poti, sta potrdila tudi izkušena kolesarja ob obisku pri nas in na ta način smo opravili tudi samoevalvacijo našega delovanja.

Nazaj
SHIFT + A