Prvi Miklavžev sejem v Šentjurju uspel

Miklavžev sejem v Zgornjem trgu se je prvič zgodil v soboto, 5. decembra.
 
Glavna organizatorja prireditve, Razvojna agencija Kozjansko in TIC Šentjur, sta skupaj z Občino Šentjur in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Šentjur, organizirala prvi Miklavžev sejem v zgornjem trgu z namenom pričarati čarobno decembrsko vzdušje v starem trškem jedru pred cerkvijo sv. Jurija v Šentjurju, ter predstaviti izbrano lokalno ponudbo domačih izdelkov širši javnosti.
 
Obiskovalci so dobili navdih za nakup drobnih izvirnih decembrskih pozornosti znotraj bogate lokalne ponudbe.
 
Devetnajst ponudnikov, predvsem lokalnih in nekaj iz širšega območja okolice, se je predstavilo domači javnosti na prvem Miklavževem sejmu v Zgornjem trgu. Namen sejma je bila promocija pestre lokalne ponudbe domače in umetne obrti ter kulinaričnih, enoloških in zeliščarskih izdelkov ter oživitev Zgornjega trga v prazničnem vzdušju, ob prihodu sv. Miklavža. Ta je otroke obdaril v cerkvi sv. Jurija, vzporedno pa je pred cerkvijo potekal Miklavžev sejem.
 
Med stojnicami se je zvrstilo precej obiskovalcev, ki so z zanimanjem in navdušenjem pozdravljali prireditev. Obiskovalci sejma so lahko izbirali med bogato prodajno ponudbo, ki so jo pripravili ponudniki.
 
Čebelarske izdelke čebelarske družine Blagovna, bogato ponudbo peciva društva kmetic Mavrica, enološke izdelke, ki so jih prodajali člani vinogradniškega društva Šentjur, bogat nabor zeliščarskih izdelkov Zeliščne kmetije Kalan, izdelke iz pirine moke ekološke kmetije Cesar, glinene izdelke Mihaele Jezernik, ročno pletene copatke Ide Korošec in Milene Golob ter pletene izdelke pletenin Koštrun, unikatni nakit avtorice Mateje Bobek, kulinarično ponudbo Kozjanske domačije, ponudbo Viljamovke Gašparič, lesene igrače Pahovnik Franca ter prodajno in promocijsko ponudbo Turistično informacijskega centra Šentjur. Izbrano ponudbo svojih izdelkov so predstavili tudi Varstveno delovni center Šentjur, Šolski center Šentjur in Osnovna šola Franja Malgaja Šentjur. Gostilna Jug je skrbela za gostinsko ponudbo in za med je šlo predvsem kuhano vino, ki je grelo obiskovalce.
 
V času sejma sta bili odprti tudi muzejski zbirki Zakladi Rifnika in Ipavčeva hiša, kjer sta bila zagotovljena brezplačen vstop in strokovno vodenje po zbirkah in kar nekaj obiskovalcev je izkoristilo tudi to priložnost za boljše poznavanje kulturne in zgodovinske ponudbe kraja.
 
Prireditev je bila v nizu številnih šentjurskih dogodkov simpatičen napovednik veselega decembra v Šentjurju. Čudovit prostor pred cerkvijo sv. Jurija je minulo soboto oživel in z njim ves Zgornji trg, ki je žarel v posebnem prazničnem vzdušju. Zadovoljni so bili tako obiskovalci kot sejmarji.
Nazaj
SHIFT + A