Občina Šentjur prejela srebrni znak Slovenia Green

Na osrednjem slovenskem dogodku trajnostnega turizma ZELENI DAN SLOVENSKEGA TURIZMA v Cerknem je občina Šentjur uradno prejela prestižni srebrni znak Slovenia Green. Trajnostno ravnanje in kontinuirane aktivnosti za izboljšave so tesno vpete v delovanje Občine Šentjur in Razvojne agencije Kozjansko, tako skozi temeljne razvojne dokumente kot skozi zavezo, ki jo je sprejela Občina Šentjur z vstopom v shemo Slovenia Green in vse njeno delovanje in ukrepanje tudi že v preteklosti.

 

Znak je rezultat kontinuiranega, načrtnega ekipnega dela Občine Šentjur, Razvojne agencije Kozjansko, TIC Šentjur in številnih institucij in deležnikov v občini, ki udejanjajo začrtano pot v smeri trajnostnega turizma.

 

V Občini Šentjur in Razvojni agenciji Kozjansko se zavedamo, da je trajnostni razvoj edina možna pot razvoja turizma, zato izvajamo in spodbujamo aktivnosti, ki omogočajo boljše izkoriščanje potencialov za učinkovite trajnostne turistične produkte. Zelena shema slovenskega turizma kot certificiran sistem pri teh prizadevanjih tudi v prihodnje ostaja naše ključno in osrednje razvojno in promocijsko orodje na področju turizma.

 

Podelitve znaka v Cerknem so se poleg številnih pomembnih gostov iz turističnega gospodarstva udeležili tudi predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez, Eva Štravs Podlogar, Maja Pak in številni drugi ugledni gostje iz Slovenije in tujine, ki so tudi predstavili primere dobrih praks trajnostnega delovanja in merila za oblikovanje petzvezdičnih doživljajskih trajnostnih produktov.

 

Slovenija je dežela, ki pripoveduje zeleno zgodbo. Pod okriljem Zelene sheme slovenskega turizma uresničujemo zelene politike in ustvarjamo zelena doživetja. V okviru tega nacionalnega programa se podeljuje tudi znak SLOVENIA GREEN, ki je obljuba zelene prihodnosti. Dobitnikom znaka SLOVENIA GREEN lahko gost zaupa, saj imajo mednarodno priznano oceno kakovosti in trajnosti, kar pomeni, da destinacija Šentjur postaja bolj iskana in konkurenčna destinacija za osveščenega obiskovalca.

 

Izjemna vrednost prejetega znaka in celotnega projekta je tudi v tem, da ima destinacija Šentjur zdaj na eni platformi zbrane vse ključne podatke o aktualnem stanju vsebine vseh šestih sklopov, ki predstavljajo merila za ocenjevanje. Sedaj točno vemo, kje so naše prednosti in kje slabosti. Presojevalec bo predpisal tudi ukrepe oziroma akcijski načrt, ki ga bo destinacija morala izpolniti v roku dveh oziroma treh let. Ob tem destinacija s svojimi dosežki in zelenimi načrt tudi nenehno seznanja javnost in jo vključuje v svoje načrte. Tako je srebrni zeleni znak tudi odgovorna naloga za kvalitetno trajnostno delovanje, izboljšave in ukrepanje na vseh področjih v Občini Šentjur tudi v bodoče.

 

Ponosni smo, da smo vsi prepoznali izzive v turizmu in se jih tudi smelo lotevamo. Pri procesu pridobivanja znaka smo zaznali veliko novih idej in načrtov pri oblikovanju novih inovativnih integralnih turističnih produktih, zato verjamemo, da smo na dobri poti oblikovanja novih, integralnih, privlačnih doživetij, ki jih bodo soustvarjali motivirani, usposobljeni obstoječi in novi ponudniki v naši destinaciji.

 

V Šentjurju se moramo zavedati in ceniti, da živimo v destinaciji prejemnici srebrnega znaka, to pomeni eni boljših destinacij v Evropi, na kar moramo biti ponosni. Hkrati pa nas to tudi zavezuje, da se obnašamo trajnostno in odgovorno v najširšem smislu v odnosu do narave, kulture in soljudi. In v tem sozvočju tudi živimo svoj vsakdan.

Nazaj
SHIFT + A